Sort by
Sort by

Å spise sammen er sunt

Å samles rundt middagsbordet er både hyggelig og godt for helsa.
familjen
Den tradisjonelle familiemiddagen vært på vikende front, sosiale medier og andre aktiviteter gjør det vanskeligere å samle hele familien rundt middagsbordet. Det kan gå utover helsa.

Vi har alle opplevd det; noen som sitter på smarttelefonen sin under middagen eller barn som ikke er der i det hele tatt, men på fotballtrening. Hverdagen skal fylles med stadig flere aktiviteter, og vi tar i økende grad med oss teknologi både til bords og til sengs. Resultatet er at vi mister verdifull tid sammen – og det kan faktisk gå på helsa løs.

Å spise sammen kan påvirke helsen vår på en rekke måter:

  • Å spise sammen styrker relasjoner
  • Bytter vi ut en middag med venner/familie rundt middagsbordet med et måltid på farten, ser sannsynligheten stor for at vi ender opp med å spise mindre sundt.
  • Forskning viser at å spise med familien regelmessig som barn reduserer sannsynligheten for å prøve narkotiske stoffer.
  • Barn som spiser med familien regelmessig gjør det signifikant bedre på skolen.
  • Barn som ikke spiser middag med familien minst to dager i uken er mer utsatt for overvekt.

 

– Men hvorfor nøye seg med å spise sammen? spør Per Frank, PhD i Ernæringsfysiologi og Ernæringssjef i Nestlé.

Han påpeker at å også tilberede mat sammen både er gøy og lærerikt.

– Matlaging er en fin måte å tilbringe tid med venner, og det fins alltid noe man kan lære av hverandre. Barn som involveres i matlaging vil mer sannsynlig sette større pris på mat, og legge et godt grunnlag i forhold til sunne kostvaner, forteller Frank.