Sort by
Sort by

Kaffe til tross for konflikt

Sør-Sudans bønder gir ikke opp
south sudan coffee
Hvis kaffe har et fødested, er det her. Det høye Boma-platået stiger steilt mot Sør-Sudans østlige grense og fortsetter over til nabolandet Etiopia. Det er kjent som “kaffens vugge” og er et av de få stedene i verden der vi finner viltvoksende kaffetrær.

Kaffeplanten har dype historiske røtter i området, men den voldelige konflikten som pågår, har gjort at kaffeproduksjonen nærmest har opphørt. Bransjen ble nesten ødelagt under krigen før landet løsrev seg fra Sudan i 2011.

Da den nye staten ble grunnlagt, var det håp om fred. Men etter et par år blusset kampene opp på ny.

Og likevel, mot alle odds, begynner kaffen å gjøre comeback, takket være utrettelig innsats fra sørsudanske bønder.

Fra bunnen av

I den korte fredsperioden etter uavhengigheten begynte Nespresso å arbeide for å gjenopplive kaffeproduksjonen i Sør-Sudan med hjelp fra den ideelle organisasjonen TechnoServe.

TechnoServe hjalp med å inngå samarbeid med lokale bønder. De ga bøndene tilgang til redskaper, teknisk bistand og opplæring slik at de kunne dyrke kvalitetskaffe til det krevende internasjonale markedet.

De første kaffekooperativene ble etablert i Yei-regionen i Sør-Sudan, og det ble bygget flere våtmøller. Disse foredlingsanleggene forvandler de innhøstede fruktene til kaffebønner klare for eksport. Våtmøllene spiller en viktig rolle for å forbedre kvaliteten til sluttproduktet.

De gir også direkte fordeler for bøndene.

«De har gitt meg som kvinne mindre arbeid – spesielt når det gjelder å fjerne fruktkjøttet. Tidligere brukte jeg en kvernstein eller morter, men nå tar våtmøllen hånd om foredlingen,» sier Hellena Atiku, kaffebonde i Inutu Cooperative.

Første innhøsting

Alt dette arbeidet ga snart resultater. «Suluja ti South Sudan» betyr «begynnelsen til Sør-Sudan» på den lokale Kakwa-dialekten. Det var også navnet til Nespressos kaffe i begrenset opplag, den første avlingen som noensinne ble eksportert fra Sør-Sudan, i 2015.

Landet er så godt som avhengig av olje for å få utenlandsk valuta, men det er nå håp om at kaffe kan bli den nest viktigste eksportartikkelen.

Til å begynne med var rundt 300 bønder med i kaffekooperativene; nå har antallet økt til 730. Siden programmet startet, har 1270 husstander gjennomført minst ett opplæringsprogram som gir dem viktig jordbrukskompetanse og -kunnskap.

Prosjektet har til mål å gi full opplæring til 8000 bønder innen 2020. Det er en enorm oppgave med tanke på den pågående konflikten, men alle er svært oppsatt på å klare det.

Radiosendinger

På grunn av konflikten kan de ansatte i TechnoServe ikke lenger arbeide i Sør-Sudan, men de støtter fortsatt bøndene. En ukentlig radiosending gir råd tilpasset årstiden og sørger for videreopplæring.

Programmet produseres i nabolandet Uganda og sendes på tre ulike språk i Sør-Sudans populære radiokanal Spirit FM.

 

Det er utrolig givende å hjelpe kaffebøndene å bli profesjonelle og få betydelig høyere inntekter og å utvikle deres næring Paul Stewart, TechnoServe

 

«Det har vært spennende å samarbeide med lokalsamfunn og Nespresso for å starte arbeidet med å bygge opp en kaffebransje som i fremtiden kan utgjøre en bærekraftig inntektskilde for 50 000 familier,» sier Paul Stewart, regionaldirektør for Coffee Initiative, TechnoServe.

«Sør-Sudan er ekstremt underutviklet sammenlignet med nabolandene, så det er utrolig givende å kunne hjelpe bøndene å bli profesjonelle kaffebønder og få betydelig høyere inntekter og å utvikle deres næring.»

Fredsbygging

Nespressos arbeid i Sør-Sudan inngår i strategien The Positive Cup for å forbedre bøndenes velferd og gjøre dyrkingen og forbruket av kaffe mer bærekraftig.
Nespresso-ambassadør George Clooney har flere ganger vært i Sør-Sudan for å støtte arbeidet med å få slutt på konflikten i landet. Han mener at kaffe er viktig for landets fremtid.

«Kaffedyrking har en lang tradisjon for å etablere fredelige lommer i svært urolige områder. Vi drakk vår første kopp i sommer, og den smakte bitte litt bedre siden vi visste den kom fra mennesker som har arbeidet så hardt for normale og fredelige forhold.»

USAs bistandsdirektorat, Agency for International Development (USAID), har nylig blitt med i samarbeidet mellom Nespresso og TechnoServe og bidrar til å utvide prosjektet.

De vil nå bistå flere bønder i områder som starter med kaffedyrking. På samme måte som i eksisterende dyrkingsområder vil kaffe også her gi en sårt tiltrengt inntekt og sikkerhet for bøndene og deres familier.