Tilbake til alle historier
READING TIME: 3 MINUTE(S)
Vi øker inntekten til kaffebønder og reduserer forurensing.

Kaffe er en av Luis Angels to store lidenskaper. Den andre er å fiske i elven som slanger seg gjennom den frodige dalen i Colombia hvor han bor. 

Derfor har det vært en smertefull opplevelse for ham å se at forurensing fra hans egen jobb har påført elven han elsker mer og mer skade. 

– Om du skulle bade i elven, måtte du ha på sko. Så forurenset var den, sier Luis. 

– Om du skulle bade i elven, måtte du ha på sko. Så forurenset var den. Luis Angel, Kaffebonde 
Han dyrker kaffebønner av svært høy kvalitet ved gården sin dypt inne i Andesfjellene. I generasjoner har kaffebønder i Colombia selv bearbeidet bønnene de dyrker. Det krever både mye tid og vann, og produserer mye avfall. 

– Ytterskallet på kaffebønnen fermenteres i vannet, og bønnen har også et slim vi kaller mucilage, som vi vasker av og forurenser elvene med, forklarer Luis. 

Bearbeidingsteknikken han benytter gir også varierende resultater, som innebærer at bønder ofte går glipp av prisen kvalitetskaffen deres egentlig fortjener. 

 

Prosjekt i lokalsamfunnet 

For å redusere miljøavtrykket fra kaffeproduksjonen og bedre kaffekvaliteten, har Nespresso og deres partnere jobbet med lokalsamfunnet for å bygge en ny mølle i Jardin, ikke langt fra Luis’ plantasje. 

Drevet av kooperativet, samler møllen rundt 200 bønder som alle vil tjene bedre ettersom at møllen gir mer konsistent kvalitet på bearbeidingen, som resulterer i høyere kvalitet på bønnene.  

Tidligere måtte Nespresso avslå 50% av bønnene grunnet kvalitetsproblemer, men siden møllen åpnet, har dette tallet gått ned til null. 

Og ikke bare det... 

Sparer vann 

Kaffebønder bruker tradisjonelt rundt 25 liter vann i foredlingen av én kilo kaffe. Ved møllen trengs kun 11 liter vann per kilo – hvilket kutter vannforbruket med over 60%.  

Møllen har også et eget system for avfallshåndtering som renser og behandler vannet før det slippes ut igjen i elven. Vannforurensingen har med dette blitt redusert med over 100%. 

Restene fra prosessen ved møllen resirkuleres til kompost som bøndene benytter i jordbruket.  

Sikrer fremtiden 

Å dyrke kaffe, og jordbruk generelt, kan ha en betydelig påvirkning på miljøet; fra stort vannforbruk forvitring av jord. Bønder må ofte jobbe både hardt og lenge for å få endene til å møtes, og inntjeningen er uforutsigbar. 

Kaffemøllen i Jardin har gjort livet lettere for bøndene, økt inntekten deres og drastisk redusert miljøavtrykket fra plantasjene deres. 

Ved å integrere infrastrukt og prosesser som beskytter miljøet, har Nestlé og Nespresso skapt et positivt forsterkende sirkel og innovativ forretningsmodell som skaper felles verdier i dag og for fremtiden. 

Møllen har betyr mye for lokalsamfunnet. Vi hjelper til med å holde elvene rene. Luis Angel, Kaffebonde
Den er et eksempel på prosjekter som bidrar til å nå flere av FNs Bærekraftsmål; inkludert Bedre helse og liv, Rene van. og Ansvarlig produksjon.  

Siden møllen ble bygget, har elven Luis elsker å fiske i, igjen blitt frisk og et bra sted å fiske med sønnen. 

– Mathias vil alltid fiske – hver dag. Møllen har virkelig hatt en positiv innvirkning på lokalsamfunnet. Vi bidrar til å holde elven ren.