Tilbake til alle historier
READING TIME: 2 MINUTE(S)
Kaffebarista Ola Persson reiser verden rundt og serverer kaffe. Han ser én trend som allerede har tatt av, som han tror vil vokse ytterligere fremover.

– Plantebasert melk i kaffen er enormt akkurat nå, og trenden synes å vokse seg sterkere og sterkere, sier Ola Persson.

Han er master barista i Nestlé, verdens ledende kaffehus, og kom for kort tid siden hjem fra London Coffee Festival i den britiske hovedstaden. Festivalen samlet mer enn 250 kaffebrennere og –selskaper til en fire dagers feiring av kaffe, kafekultur, mat, kynst og kaffeteknologi.

– London Coffee Festival er en fantastisk arena for å utforske nye trender innen kaffe – å se hva som er hot og hvor vi er på vei. Blant annet er det tydelig at helse og bærekraft, som er viktig innen mat, også gjør seg gjeldende innen kaffe. Det gjenspeiler seg blant annet i at plantebasert melk, laget av mandler, havre eller soya, er populært i kaffen, sier Persson. Han mener de fleste av disse produktene fungerer godt i kaffedrikker som cappuccino of cafe latte.

– Du kan lage både krem og skum av slike produkter, men de gir også en viss smak til kaffen som du ikke får med tradisjonell melk. Folk som er vant til det liker det godt. 

Kaldbrygget 

Annen annen stor kaffetrend de siste årene er kaldbrygget kaffe. Kaffe er som navnet indikerer brygget på kaldt eller lunkent vann, og må ikke forveksles med iskaffe. Kaffen trekker i vann i 12 til 24 timer, hvilket gir en konsentrert kaffeessens. Den tynnes så ut serveres kald.

– Cold brew bruker tid istedenfor varme til å hente ut kaffens oljer, sukker og koffein. Resultatet er en smooth kaffe med lavt syrenivå, forklarer Persson. Ifølge spesialister får kaldbryggingen frem kaffebønnenes karakter i høyere grad enn tradisjonell varmbrygging.

– Ved å infusere kaldbrygget kaffe med nitrogen kan man ta det ett skritt videre. Nitro-kaffe har en tykk og mer kremete konsistens som skiller den fra vanlig kaffe. Infusjonen gir den små gassbobler som føles kremete i munnen, sier Persson.