Sort by
Sort by
Det er lett å miste håpet når man leser alle rapportene som kommer ut om klimaendringene og hva de vil føre til. Men visste du at det er en måte som kan snu pilen, og at den er rett under føttene våre? Ved å ta vare på jorden vi dyrker i stedet for å ødelegge den, får vi mer fruktbar jord som binder karbon. Det kalles regenerativt landbruk og kan være en av løsningene på klimakrisen. Mange beskriver det som den neste landbruksrevolusjonen. Men naturen har faktisk brukt metodene i flere millioner år.

En viktig del av bærekraftsmålene våre

  • Utslipp
    Innen 2025 skal vi redusere klimagassutslippene våre med 20 % og innen 2030 er målet vårt å ha redusert utslippene med 50 %. Innen 2050 skal vi nå netto null. Dette innebærer en rekke endringer i hele verdikjeden vår.
    Utslipp
  • Råvarer fra et regenerativt landbruk
    Å fremme regenerativt landbruk er en viktig del av strategien for å nå målene våre. Så viktig at innen 2025 vil 20 % av nøkkelråvarene i produktene våre være dyrket med metoder som fremmer et regenerative landbruk. Innen 2030 skal vi ha nådd 50 %.
    Regenerative råvarer
  • Ta vare på jorden
    Forenklet sagt handler regenerativt landbruk om å få jorden til å ha det bra. For å kunne dyrke råvarer både bærekraftig og i tilstrekkelig stor skala, må flere ta i bruk metoder som kan bidra til et regenerativt landbruk. Slik kan vi redusere utslippene fra landbruket, gjenopprette ødelagt mark og gjøre jorda levende igjen.

    Med disse metodene gir du jorda mer pusterom og øker mengden av levende planter og organisk materiale. Da får du en fruktbar jord hvor mark, sopp og nyttige bakterier trives. Gjennom fotosyntesen trekker planter karbondioksid ut av luften og ned i jorda, hvor det lagres og gjør nytte for seg. Det kan bidra til å bremse den globale oppvarmingen. Å dyrke flere ulike plater gir også biologisk mangfold og gagner pollinatorer. Alt dette gjør regenerativt landbruk til en viktig del i å skape bærekraftig utvikling, både for oss selv og fremtidige generasjoner.
    Ta vare på jorden

Hva bidrar regenerativt landbruk til?

  • Reduserer mengden karbondioksyd i atmosfæren
    	Reduserer mengden karbondioksyd
  • Skaper mer biologisk mangfold
    Skaper mer biologisk mangfold
  • Gjør jorda mer fruktbar
    Gjør jorda mer fruktbar
  • Hjelper jorden med å binne vann
    Hjelper jorden med å binne vann
  • Gjør jorden mer motsandsdyktig mot tørke og erosjon
    Gjør jorden mer motsandsdyktig mot tørke og erosjon
Alle, fra bønder til beslutningstakere, må lære om det enorme potensialet som ligger i regenerativt landbruk. Både når det gjelder å motvirke klimaendringer og øke det biologiske mangfoldet. - Ulla Luhtasela, nordisk bærekraftssjef i Nestlé
regenerativt landbruk nestlé

Naturens egen metode 

Landbruket blir ikke regenerativt ved å benytte én metode, men flere. Det er fremfor alt kombinasjonen av disse ulike metodene som kan redusere mengden karbondioksid i atmosfæren og forbedre jordhelsen. Egentlig er det ganske enkelt. Å la jorden ta vare på seg selv og bruke plantene som vokser i den til næring. Det er det naturen alltid har gjort – på egenhånd.

Hvordan fungerer regenerativt landbruk?

  • Hold åkrene grønne
    Dekk jorda med levende planter eller organisk materiale. Det hjelper jorda med å binde både vann og næringsstoffer. Det gir også næringsstoffer til mark og mikroorganismer som forbedrer jordstrukturen.
    Hold åkrene grønne
  • La jorda være
    Ikke forstyrre jorda unødvendig og la røttene forbli. Når du graver og pløyer i jorda, skader du det som bor i den. I tillegg frigjøres karbondioksidet som er lagret i jorda.
    La jorda være
  • Dyrk variert
    Å dyrke mange uliketyper avlinger samtidig er bra for livet i jorda. Ved også å variere avlingene fra sesong til sesong, gjødsler du jorda naturlig og reduserer risikoen for plantesykdommer.
    Dyrk variert
  • Få hjelp av dyra
    Hvis dyrene får beite på marka, gjødsler de en god del på en naturlig måte. I tillegg bidrar beitedyr til å øke biologisk mangfold.
    Få hjelp av dyra
  • Se forskjellen på egne avlinger
    Visste du at det er mulig å lære deg regenerativt landbruk i liten skala når du dyrker hjemme? Metodene fungerer nemlig like bra i kjøkkenhagen. Prøv å dyrke variert og ulike vekster fra sesong til sesong, dekk jorda mer organisk materiale og begrens graving i jorda. Etter hvert vil du oppdage forskjeller og dyrke gode, næringsrike grønnsaker fra jord som har det godt.
     Se forskjellen på egne avlinger

Slik fremmer vi regenerativt landbruk 

For å kunne gå over til et mer bærekraftig landbruk er vi avhengige av de som dyrker jorda. De skal ikke bære kostnadene selv. Derfor jobber vi lokalt sammen med bønder for å få flere til å begynne å bruke metoder som kan gjøre landbruket regenerativt. Gjennom ulike programmer gjør vi det lettere å overkomme de sosiale og økonomiske utfordringene ved overgangen. Vi utvikler også kaffe- og kakaosorter med mindre miljøpåvirkning, tilbyr investeringsstøtte og betaler ekstra for råvarer fra regenerativt landbruk. Totalt investerer vi mer enn 11 milliarder kroner globalt de neste fem årene. 

Nestlé kjøper per i dag ikke råvarer fra norske bønder, men vi ønsker likevel å være en pådriver for en bærekraftig transformasjon av det norske matsystemet. Sammen med blant annet Norges Vel og Regenerativt Norge har vi tatt initiativ til å utvikle en kunnskapsplattform som skal hjelpe norske bønder med overgangen til et regenerativt landbruk. Vi engasjerer oss også for å øke kunnskapen blant beslutningstakere i Norge, både gjennom seminarer og gårdsbesøk der man lærer om regenerativt landbruk i praksis.  

  

Climate Road map