Det er tydeligvis uenighet mellom disse to ekspertorganisasjonene (New Climate Institute (NCI) og Science-Based Targets Initiative (SBTi)) med hensyn til hvilken tilnærming selskapene bør ha for å oppnå netto nullutslipp. Dette er problematisk, siden det haster såpass mye med å håndtere klimaendringene at selskapene trenger klare, felles retningslinjer som de kan basere sin tilnærming på.
Siden 2020, da vi publiserte vårt veikart for netto nullutslipp, har vi fulgt SBTi-standarden siden den har eksistert lenger, er godkjent av FNs Global Compact og regnes som den ledende tilnærmingen på dette området. Basert på deres standard - og så vidt vi vet - er vi et av de få store selskapene i verden som ligger under det rapporterte klimagassutslippsnivået vårt (dvs. i forhold til 2018) på tvers av alle de tre aktivitetsområdene våre. Vi har oppnådd dette, selv om selskapet vårt har fortsatt å vokse i samme periode.
Vi forstår NCIs tilnærming når det gjelder andre bransjer - særlig disse bransjenes bruk av kompensasjoner i stedet for drastisk forbedring av klimagassfotavtrykket. Men når det gjelder næringsmiddel- og landbrukssektoren, fungerer ikke NCIs tilnærming til avkarbonisering: Mat- og landbruksbedrifter som vår kan og må spille en rolle i å ta i bruk naturbaserte løsninger for å nå sine klimamål.
Derfor fortsetter vi å investere i forskning og utvikling og står bak bærekraftinitiativene våre som en del av støtten til bønder for å dyrke mat på en mer bærekraftig måte - fra restaurering av våtmarker og forbedring av naturlige habitater til planting av skyggetrær - samtidig som vi hjelper bøndene med å øke avlingene og inntektene i forsyningskjeden vår.
Hva er omfanget av vårt veikart for netto nullutslipp? Tar dere tak i scope 3-utslippene deres?
Vårt veikart dekker alle de tre virkeområdene for våre aktiviteter (virkeområde 1, 2 og 3), og omfatter mer enn 80 % av våre samlede virkeområde 3-utslipp, som ikke er under vår direkte kontroll. Ved å følge denne tilnærmingen går vi lenger enn terskelen i Science Based Target-initiativet (SBTi), som krever at selskaper tar tak i minst to tredjedeler av sine scope 3-utslipp. På side 7 i vårt klimaveikart (pdf, 10Mb) viser vi hvilke utslipp som omfattes av løftet vårt.
For å håndtere våre Scope 3-utslipp prioriterer vi tiltak der vi har størst innvirkning. For eksempel er de fleste av Scope 3-utslippene våre knyttet til landbruk og innkjøp av ingrediensene våre. Vi samarbeider tett med bønder og leverandører for å hjelpe dem med å redusere utslippene sine og endre måten maten dyrkes på, ved å gå over til regenerative landbruksmetoder.
Hvordan kan regenerativt landbruk konkret bidra til å "fjerne" utslipp?
En av de viktigste fordelene med regenerativt landbruk er å gjøre jordsmonnet sunnere ved å øke mengden organisk materiale i jorda. Dette forbedrer jordas evne til å ta opp karbon.
Eksempler på regenerativ landbrukspraksis som er gunstig for jordas helse, og som vi gir insentiver til, inkluderer:
• Dekkvekster - dyrket i perioden mellom to kontantavlinger.
• Vekstskifte - planting av forskjellige avlinger på samme parsell over flere år.
• Agroforestry - dyrking av trær, hekker eller hagebruk på gårder.
Stemmer det at Nestlé bare vil oppnå en reduksjon i klimagassutslippene på 16-21 % innen 2030? Hvor langt har dere kommet så langt?
Klimamålene våre måles i forhold til et referansenivå for 2018 (93 millioner tonn CO2e). Vi har allerede gjort betydelige fremskritt og la toppen av karbonutslippene bak oss i 2019. Siden da har utslippene våre fortsatt å synke, selv om selskapet vårt vokser. Grafen øverst til høyre på side 21 i vår Creating Shared Value and Sustainability report 2021 bidrar til å visualisere denne trenden.
Gjennom en kombinasjon av reduksjoner og fjerning tar vi sikte på å redusere Nestlés utslipp i absolutte tall med 50 % innen 2030. Utslippene i 2030 vil tilsvare omtrent 46,5 millioner tonn CO2e (mot 93 millioner tonn CO2e fra vår referansebane i 2018). Innen 2050 er målet vårt å nå netto nullutslipp.