Sort by
Sort by

Syv råd for å redusere matsvinnet i julen     

Julen er høytid for å kaste mat. Slik reduserer du matsvinnet.
Back to Press releases

Ribberester, rødkål, pinnekjøtt, poteter og en halvliter saus – blir det ikke spist, så går det gjerne rett i søpla. Ifølge Matvett kastes det hvert år over 350 000 tonn spiselig mat i Norge, hvorav hele 217 480 tonn kastes i hjemmet. Og i julen, der mat spiller en helt sentral rolle, kaster vi gjerne ekstra mye.

Den danske organisasjonen Stop Spild af Mad og verdens største mat- og drikkevareselskap, Nestlé, har sammen laget en liste med syv gode råd for å hjelpe nordmenn med å redusere matsvinnet i julen. Selina Juul, grunnlegger og styreleder i Stop Spild af Mad, er fast blogger om matsvinn på Huffington Post:

– Mange føler seg usikre på planlegginen og hvor mye mat de skal kjøpe inn til jul. Det gjør at man sitter igjen med store mengder rester som man ikke vet hva man skal gjøre med. Dette er et generelt problem som gjelder hele året, men særlig i julen er matsvinnet høyt, sier Selina Juul.

– I Nestlé er vi opptatt av utnyttelsen av mat i hele verdikjeden, også i hjemmet. Julebuffeter gir nesten alltid mye rester som ender i søpla. Hvorfor ikke heller servere ferdig tilberedte porsjoner på en tallerken? Skulle det likevel bli rester, er det viktig å ha plass i kjøleskapet, så man kan bruke dem dagen etter. Det fins veldig mange gode oppskrifter der restene kommer godt med, sier Vladimir Wendl, sjef for Nestlé i Norge.

Her er syv gode råd for å redusere matsvinnet i julen:

  1. Husk å spise deg gjennom kjøleskapet og fryseren i god tid før jul, så du får plass til julens rester.
  2. Planlegg godt. Visst skal det bugne litt i julen, men ikke overdriv. Kommer det fem gjester på julemiddag, behøver man ikke lage mat til åtte. Bruk heller pengene på å kjøpe enda litt bedre mat til de fem som kommer.
  3. Husk å føre ”juledagbok”. Skriv ned hvilke feilberegninger du gjorde i år, så du ikke gjør de samme feilene igjen. Har Tante Ruth en lei tendens til å sovne allerede etter hovedretten, behøver du kanskje ikke å regne med dessert til henne.
  4. Mindre porsjoner. Å moderere porsjonsstørrelsene er bra både for miljøet og helsen. Selv om det er jul er det ingen grunn til å overfôre hverken gjestene eller søppelkassen.
  5. Sett maten gradvis på bordet. Har du likevel laget mat til åtte, selv om det bare er fem gjester, er det ikke nødvendig å sette alt på bordet med en gang. Ha heller overskuddet i bakhånd, slik at det ikke står og blir ødelagt på bordet i fem timer. Og kanskje noen ønsker å få med seg litt hjem i en ”doggy bag”?
  6. Det fins utrolig mye godt du kan bruke restene til! Et ribbesmørbrød, en wrap med pinnekjøtt eller små, lekre tapasretter med sosisser og rødkål – mulighetene er mange! Du finner masse kreative oppskrifter på nettet, og i julen har du tid til å eksperimentere litt.
  7. Lag en plan for overskuddsmaten. På firmajulebord og store julefester kan det gjerne bli mye rester. Oppbevares det forsvarlig, kan det gis til noen som trenger det dagen etter.