Sort by
Sort by

Palmeolje

Palmeolje er den mest kostnadseffektive og anvendelige vegetabilske oljen på markedet – og derfor også den mest brukte. Når produsert ansvarlig, kan palmeolje bidra til å skape et levebrød for millioner av mennesker og redusere trykket på skog og sårbare økosystemer. Men når oljen ikke produseres ansvarlig, blir den negative effekten både på miljøet og mennesker betydelig. Nestlé er dedikert til å benytte 100% ansvarlig innkjøpt palmeolje innen 2020. Ettersom effektiv håndtering av risiko knyttet til dyrking av palmeolje at hele bransjen drar i samme retning, er vi også dedikert til å være en pådriver for innovasjon og positive endringer.

58% av all palmeoljen vi benyttet i 2017 var ansvarlig innkjøpt

48% av all palmeoljen vi benyttet i 2017 var sporbar til kilden

Ansvarlige innkjøp av palmeolje

Palmeoljen vi benytter kommer først og fremst fra Malaysia og Indonesia, men også fra Latin-Amerika og Vest-Afrika.

Våre kategorispesifikke krav til leverandørene våre av palmeolje krever at oljen kommer fra kilder som:

  • Følger lokale lover og reguleringer
  • Ikke kommer fra landområder der skogen er blitt hogget etter 31. desember 2015
  • Respekterer at lokal- og urbefolkning skal gi informert forhåndssamtykke på fritt grunnlag (FPIC - free, prior and informed consent)
  • Beskytter landområder med høy karbonbinding
  • Beskytter myrområder
  • Følger prinsippene og kriteriene fra RSPO, bransjens sertifiseringsorgan som fremmer bærekraftig palmeolje

Nestlé Responsible Sourcing Standard stiller ekstra strenge krav til myrområder og landområder med høy karbondbinding, som er avgjørende for å bekjempe avskoging, og for å unngå at det oppstår sosiale konflikter knyttet til potensielle uenigheter om langrettigheter og oppkjøp av land.

Utfordringer og løsninger i verdikjeden

For å finne løsninger på utfordringene i verdikjeden til palmeolje, er første steg å skape en forståelse for hvor palmeoljen kommer fra og hvordan den produseres. Vi går sa sammen med eksperter, organisasjoner og andre selskaper for å finne løsninger på de identifiserte utfordringene.

Bekjempe avskoging

I 2010 forpliktet Nestlé seg til at ingen av våre produkter globalt skal kunne knyttes til avskoging innen 2020. Avskoging er et komplekst problem, drevet frem av en rekke interessenter og krefter. For å møte utfordringen, jobber vi med flere aktører fra mange ulike innfallsvinkler. Vi identifiserre risiko knyttet til avskoging, kartlegger verdikjeden for å identifisere hvor ingrediensene våre kommer fra, gjennomfører feltanalyser, avstandsmonitorering og tar initiativ til konkrete prosjekter på bakken – for å eliminere risiko for avskoing.

For å aksellerere dette arbeidet, har vi inngått et partnerskap med Airbus og The Forest Trust (TFT) for sammen å implementere Starling, en satelittbasert tjeneste, som vil monitorere 100% av verdikjeden vår for palmeolje. Programmet vil bli utvidet til å dette papirmasse og papir i 2019, og så soya.

 

I tillegg jobber vi med TFT og en rekke leverandører som leverer palmeolje fra Aceh Tamiang i Indonesia, for å bekjempe avskoging lokalt. Programmet skal støtte og bidra til myndighetenes plan for bruk av landområder, med mål om å skape motstands- og levedyktige økosystemer og samfunn gjennom et samlet krav om endring. Nestlé støtter denne piloten, da vi håper den kan fungere som en mal for hvordan vi skal tilnærme oss avskogingsspørsmål i fremtiden.

Inkluderer småbrukere

40% av all palmeolje som produseres dyrkes av småbrukere. Derfor samarbeider TFT og Nestlé om fem initiativer for småbrukere, gjennom TFT Rurality-programmet (HYPERLINK) i Indonesia, Malaysia, Ghana, Elfenbenskysten og Peru. Målet er å inkludere flere småbrukere i verdikjeden vår, og samtidig tilby dem opplæring i ansvarlig jordbruk. Disse prosjektene skal skape verdi gjennom hele verdikjeden; for småbrukere, møllene, forhandlere, leverandører og Nestlé. Avhengig av område, fokuserer initiativene på effektivitet, selvstendighet, mangfold, innovasjon og infrastruktur.

 

Fremmer menneskerettigheter

I samarbeid gjennomførte The Danish Institute for Human Rights, The Forest Trust (TFT) og Golden Agri-Resources (GAR), en viktig leverandør, og Nestlé i 2017 bransjens første evaluering av virksomhetens påvirkning på menneskerettigheter (HRIA) oppstrøms i verdikjeden. Fokus var særlig på arbeidsforhold. Mer enn 200 mennesker, inkludert arbeidere på plantasjer og ved møller, småbrukere og folk som bodde i lokalmiljøet, bidro med innsikt.

Funnene gjør at vi kan igangsette aktiviteter for å fremme menneskerettigheter og stoppe brudd på dem. Basert på dette har vi utviklet Nestlé Global Action Plan on Labour Rights in Palm Oil Supply Chains (pdf, 400Kb). Planen adresserer en rekke utfordringer i forhold til arbeidsforhold, som helse og sikkerhet ved møller og på plantasjer og barnearbeid.

Sporbarhet og kontinuerlig forbedring

Sporbarhet

For å møte interessenter og forbrukeres interesse i å vite hvor palmeoljen vi benytter kommer fra, har gjort tilgjengelig lister med leverandører og møller som leverer til oss. Disse står for 91% av all palmeoljen vi kjøper inn årlig:

Som med all sporbarhet, viser dette verdikjeden vår på et bestemt punkt, i dette tilfellet november 2017. Listen er en blanding av selverklæringer og papirbaserte verifisering, og skal ikke leses som en fullstendig liste, ettersom verdikjeden endrer seg fra dag til dag.

Kontinuerlig forbedring

Vi gjennomfører våre ansvarlige innkjøp med mål om kontinuerlig forbedring av bærekraftpraksisen oppstrøms i verdikjeden, helt opp til småbrukere. Dette utgjør grunnlaget for vår handlingsplan for ansvarlige innkjøp, og bidrar til å transformere bransjen. Milepæler og tidsfrister settes for leverandørene oppover i verdikjeden, for å motivere dem til å gripe mulighetene til forbedring som fremkommer av evalueringen.

I tilfeller der leverandørene ikke møter våre forventninger, tar vi affære.

Vi vil takke investorer, kunder, forbrukere og sivilsamfunnet for interessen i dette arbeidet, og ser frem imot å tilby regelmessige oppdateringer på fremdriften vår. Vi ønsker også interessenter velkommen til å ta kontakt, om de skulle ønske å gjøre et dypdykk i temaet.