Sort by
Sort by

Å finne en bestevenn

Slik går du frem når du skal skaffe deg hund for første gang.
Å finne en bestevenn
Å skaffe seg en hund er en av de mest spennende – og største – avgjørelsene du tar! Som før alle viktige avgjørelser, er det viktig å gjøre leksa si, slik at du velger en riktig hund for deg og din livsstil. Skal du bli hundeeier for første gang, bør du spørre deg; hvilken livsstil har jeg? Og vil alle i husholdningen ha hund?

Hvilken hund skal du velge?

De fleste hunder krever mye tid, aktivering og mosjon – både turer, lek og pleie. Om du er mindre aktiv typen, bør du vurdere å gå for en rase som krever mindre. Liker du å gå mange og lange turer, bør du velge en hund som både liker og klarer det. Hunden blir en del av familien, og det er derfor en stor avgjørelse å ta. Men hunden gir også mye kjærlighet, lojalitet tilbake, og hjelper deg å få en sunnere livsstil, samtidig som den blir din beste venn. Bortsett fra livsstilen din, må du også vurdere hvordan hund du ønsker; om du skal ha en renraset med eller uden stamtavle eller blandingsrase.

Ved å velge en renraset hund, kan du forvente at hunder blir en viss størrelse, får en viss pelslengde- og struktur, personlighet og energinivå, samtidig som at har en viss anelse av hvilken helse du kan vente deg. Uavhengig – av hva du velger, er det viktig å huske at hver rase har ulike behov og personligheter.

Blandingsrasede hunder har foreldre fra ulike raser og det kan være vanskeligere å vite hvilken rase, om noen, som vil bestemme hunders utseende og personlighet och være vanskeligere å vite om de har nedarvede sykdommer. 

- Men uavhengig av hvilken rase du velger, er det viktig å gi den riktig og næringsrik mat, som er tilpasset hunden din sitt behov, størrelse og alder, forklarer Christine Zilmer, Nordic Brand Manager i Nestlé Purina Petcare.

Hvis du kjøper hund fra en oppdretter, må du forsikre deg om at oppdretteren har et godt omdømme og historie, og som behandler hundene godt.

Alternativt kan du også adoptere en hund fra et dyrehjem.

- Det fins tusenvis av hunder på dyrehjem, som venter på en hjem fylt med kjærlighet. Uheldigvis tenker mange at hunder på dyrehjem er problematiske, men sannheten er, at med kjærlighet, omsorg og tålmodighet kan de fleste hunder bli en del av familien uten problemer, forteller Katrine Legarth, Nordic Manager for Nestlé Purina Petcares program Purina in Society.

Hannhund eller tispe?

En annen ting du må tenke på, er om du skal ha en hannhund eller tispe.

- Noen sier at tisper er enklere å trene opp, og er mer kjærlige, mens andre mener at tisper er mer selvstendige. Hannhunder sies gjerne å ha sterkere personlighet og er noe tøffe i begynnelsen, men kan de bli enklere å håndtere etter hvert, forklarer Charlotte Uhrback, Nordic Group Brand Manager for Nestlé Purina Petcare.

Man må likevel huske at mye av hunders karakter og oppførsel rett og slett avhenger deres individuelle personlighet og hvor mye tid du setter av til trening og sosialisere med dem. Du er rettslig ansvarlig for hunden din, så sørg for å bruke godt med tid på trening, aktiviteter og sosialisering.

Lykke til med din nye bestevenn!