Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Lesetid:
2
minutter
En sunn frokost gir deg energi, både til musklene og hjernen, og starter kroppen igjen etter en lang natt med faste. Næringsrik mat kan regulere apetitten og redusere for å småspise gjennom dagen.

Jo eldre vi blir, jo flinkere blir vi til å spise frokost daglig. Nesten dobbelt så mange innen aldersgruppen 65+ spiser frokost hver dag, sammenlignet med de i aldersgruppen 18-34 år. Under halvparten av de i sistnevnte aldersgruppe spiser frokost hver dag. Det viste en undersøkelse analysebyrået YouGov gjennomførte for Nestlé i 2016.

–  Det er definiivt verdt å sette av tid til frokost, for å gi deg selv den beste mulige starten på dagen, sier Per Frank, PhD i treningsfysiologi og Ernæringssjef i Nestlé Norden. 

Frank anbefaler at en sunn frokost blant annet bør bestå av produkter som inneholder fullkorn, tilstrekkelig med protein og andre viktige næringsstoffer.

– Frokosten har gjerne et noe høyere karbohydratinnhold enn andre måltider. For mange er frokost måltider der de får i seg mest fullkorn og fiber, for eksempel gjennom frokostblandinger eller grøt, sier han.

Å velge fullkornsprodukter til frokost er en smart måte å sikre en næringsrik diett og redusere risikoen for sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og enkete krefttyper. I tillegg viser forskning at å spise frokost har en positiv effekt på de kognitive evnene på kort sikt, for eksempel samme morgen.

En godt sammensatt frokost inkluderer fullkorn, meieriprodukter, grønnsaker, frukt og bær. Det er også en fordel å spise proteiner, for eksempel gjennom kvarg, egg eller nøtter.

 – Du kan for eksempel lage en deilig og sunn smoothie ved å blande vann, bær, bananer, yoghurt og kvarg eller frokostblanding med fullkorn, anbefaler Frank.

Undersøkelsen ble gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Nestlé. Totalt 1007 CAWI-intervjuer av nordmenn over 18 år ble gjennomført i perioden 4.-12. februar 2016. Undersøkelsen ble gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Nestlé. Totalt 1007 CAWI-intervjuer av nordmenn over 18 år ble gjennomført i perioden 4.-12. februar 2016.