Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Lesetid:
2
minutter
En fjelltur, reise jorden rundt, en god bok eller fest med gode venner – hva som gjør oss lykkelig varierer fra person til person og kultur til kultur. Vi i Nestlé blir lykkelige av god mat, men vet du hvilken mat som gjør oss nordmenn mest lykkelig?

Vi mennesker er stadig på søken etter lykke, og Abraham Lincoln gikk å langt som å inkludere «retten til å søke lykke» som en del av Den amerikanske selvstendighetserklæringen. Det fins ingen entydig oppskrift på lykke, men i Nestlé er vi overbevist om at god mat gir et godt liv.

Analysebyrået YouGov har på vegne av Nestlé spurt nordmenn om hvilken mat som gjør dem lykkeligst. Hele 27 prosent av respondentene oppgir at det er tradisjonsrik, hjemmelagede mat som gjør oss mest lykkelig. Deretter følger sunn mat (16 prosent) og gourmetmat (14 prosent).

– Det er ikke tvil om at mat og matlaging gjør mange lykkelige, og det er interessant å se hvordan ulik mat påvirker ulike mennesker. Nordmenn elsker tradisjonell mat, det være seg mors kjøttkaker, ribbe eller fårikål, og mer enn én av fire oppgir at det er denne typen mat som gjør dem mest lykkelig. Sunn mat lider ofte under fordommer om at det er lite spennende og «tamt», særlig når det er knyttet til en krevende diett. Derfor er det både litt oppsiktsvekkende, og veldig positivt at såpass mange blir lykkeligere av også dette, sier Per Frank, PhD i Treningsfysiologi og Ernæringssjef i Nestlé Norden.

Selv om det ikke fins en universell oppskrift på lykke, viser forskning at noen faktorer påvirker hvor lykkelige vi er oftere enn andre.

  1. Bruk tid med venner og familie. Harvard-professor og lykkeekspert Daniel Gilbert har sagt at «vi er lykkelige når vi har en familie, vi er lykkelige når vi har venner, og nesten alle andre ting vi tror gjør oss lykkelige kan skrelles ned til ulike måter å få flere venner eller familiemedlemmer».
  2. Bry deg om andre mennesker. Når du gjør noe for andre, slipper kroppen ut oksytosin som gjør oss lykkelige.
  3. Tenk positive tanker. Led tankene i en positiv retning og ikke bruk unødvendig mye tid på ting du ikke kan påvirke. Minn deg selv på de tingene i livet du er takknemlig for.
  4. Fysisk aktivitet! Når vi trener, slipper kroppen vår ut endorfiner, som gjør oss lykkelig.

Så hvorfor ikke lage et måltid for noen du er glad i, og slå to fluer i én smekk?

Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov Analyse i perioden 21.-26. juni 2017. Totalt 1008 CAWI-intervjuer ble gjennomført med nordmenn i aldersgruppen 18 år og oppover.