Sort by
Sort by

Søt nok

Søt nok

Noen ganger kan det føles som at næringsrådene endrer seg fra dag til dag, mens stadig nye kostholdstrender dukker opp.

Da er det greit å huske at det viktigste uten tvil er å følge grunnprinsippene bak et sunt, balansert kosthold, kombinert med et par andre tommelfingerregler.

Og øverst på listen er at man skal unngå for mye sukker. Selv om mange elsker smaken, er det som kjent ikke bra med for mye av det gode.

Den gode nyheten er at når det kommer til sukker, kan selv en liten reduksjon i inntaket utgjøre en stor forskjell.

Dropp tilsatt sukker

Hvis du får i deg mye sukker øker risikoen for overvekt. Men problemet er ikke det naturlige sukkeret man finner i mat og drikke, som laktose i melk og fruktsukker i frukt. Utfordringer er det tilsatte sukkeret, som gjerne kommer i form av vanlig, raffinert sukker, sirup og honning – og det er dette vi må redusere.

De offentlige, norske kostrådene sier at vi skal begrense inntaket av saft, brus, nektar, søte kjeks, søte bakervarer, sjokolade og godteri, som er de største kildene til tilsatt sukker. Målet er at inntaket av tilsatt sukker skal være mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket.

I 2014 var mer enn 1,9 milliarder voksne overvektige i verden, mens 600 millioner av disse var rammet av fedme, viser tall fra WHO.

Høyt inntak av sukker knyttes også til økt risiko for diabeter, hjertesykdommer og kreft, for ikke å nevne dårlig tannhelse.

For å unngå disse problemene; ikke tilsett sukker til maten, når det er mulig.

Bytt ut søtsmaken

Det fins mange måter å søte ting på uten sukker.

Kunstige søtningsstoffer som sakkaring og aspartam, for eksempel, inneholder ikke kalorier. Det er også en voksende trend med naturlige søtningsstoffer, som stevia og balsampære.

Å tilsette modne bær hjelper også, ettersom moden frukt bidrar til å forsterke den eksisterende søtsmaken. Enkelte andre smaker kan også oppleves som søthet – som kakao, kanel eller vanilje, og disse kan brukes både i kaffen og desserter.

Å leke med tekstur, er også en måte å fjerne fokus fra søtsmaken i en dessert – for eksempel ved å tilsette grovhakkede nøtter eller ristet kokos.

Mini-me

Selvfølgelig er det enkleste å redusere porsjonsstørrelsene. Gjør man dette gradvis, er det enklere enn du skulle tro.

Å lese på etiketten er også viktig, for selv mat som pastasaus og tomatketsjup kan inneholde mye mer tilsatt sukker enn du skulle trodd.

En sunnere fremtid

God Helse og Velvære er det tredje av FN’s Bærekraftsmål. Dette harmonerer godt med Nestlés visjon om å øke livskvalitet og bidra til en sunnere fremtid.

Ved å følge disse enkle anbefalingene, kan vi redusere mengden tilsatt sukker vi konsumerer hver dag. Og jo mindre sukker bruker selv, jo mindre forventer vi også å finne i mat og drikke.