Sort by
Sort by

Sunt og velsmakende

5 tips for å gi familien næringsrik mat
sunt og velsmakende
I en familie går omsorg og ernæring hånd i hånd. Hvis du vil at familien skal bli interessert i ernæring, er det nå du skal starte.

Her i Norge har Nestlé signert en avtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke, sammen med andre mat- og drikkeprodusenter, næringsorganisasjoner, dagligvarebransjen og helse- og omsorgsministeren. Dette har vi gjort for å gjøre det lettere å ta gode matvalg sette kursen mot god helse for familien.

Et sunt og næringsrikt kosthold hjelper oss å holde oss friske, og dessuten kan det fremme vekst, styrke immunforsvaret og øke energien generelt. Et godt kosthold kan også gi bedre humør og føre til bedre resultater på skole og jobb.

Gjør god ernæring til en sak for hele familien, og bli i fellesskap enige om sunne forandringer. Disse tipsene vil sette hele familien på riktig kurs når det gjelder ernæring.

1. Få en god start med rett mat

For å legge grunnlaget for et sunt liv for barnet, bør du begynne med gode matvaner i svangerskapet – og deretter fortsette å velge næringsrik mat til babyen.

Morsmelk er den perfekte næringen for spedbarn. Eksperter som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler fullamming i barnets første seks måneder og å fortsette med ammingen så lenge som mulig etter at barnet har begynt med fast føde.

I seksmånedersalderen er barn vanligvis klar til å smake fast føde. Helsestasjonen kan hjelpe deg å bestemme om barnet er klart. Jernberiket barnegrøt er en god måte å dekke barnets jernbehov på. Introduser frukt og grønnsaker én om gangen, med noen dagers mellomrom mellom hver ny matvare.

Pass på at størrelsen og konsistensen på maten passer til barnets utviklingstrinn. Begynn med most mat og gå gradvis over til små, myke biter etter hvert som barnet lærer å tygge. Når du lar barnet prøve mange ulike næringsrike og aldersriktige matvarer, blir barnet også kjent med ulike smaker.

2. Ta barna med på kjøkkenet

Hvis du har barn, blir du holdt øye med. Så sørg for at barnet ser at du spiser mer frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter – og mindre søte, fete og salte matvarer. Forklar hvorfor det er bedre å drikke melk eller vann enn sukkerholdige drikker.

Planlegg å spise sammen. Å ha felles måltider er en god måte å knytte familien sammen på og å lære barna en sunn livsstil på en positiv og hyggelig måte.

Be barna hjelpe til å handle inn, planlegge måltider og lage mat. Da plukker de opp lærdom for livet. Én studie viste til og med at barn som deltar i matlagingen, spiser mer grønnsaker enn barn som ikke deltar.

Er det vanskelig å få barna til å prøve ny mat? Ikke gi opp. Forskning viser at små barn gjerne må prøve en ny grønnsak opptil ti ganger før de lærer å like den.

3. Kjøp inn til tenåringer

God ernæring er svært viktig i tenårene, men det kan være utfordrende. Tenåringer utvikler sine egne matpreferanser. De vokser fort – og de er på farten.

Gjør det lett for dem å spise sunt. Fyll opp med enkle, appetittvekkende matvarer: oppskåret frukt og grønt, smoothies, fullkornwraps, supper og smørbrød. Sjokolademelk er mettende og full av proteiner og inneholder ni viktige næringsstoffer, blant annet vitamin D, kalsium og kalium – og er noe som tenåringer liker.

Tenåringers næringsbehov øker, og i tillegg står de overfor nye emosjonelle utfordringer. Det kan få dem til å spise for meget, hoppe over måltider eller slanke seg. Vær oppmerksom på usunne spisemønstre og kroppsidealer. Og fortsett å tilby hyggelige og avslappende familiemåltider.

4. Å vokse opp, ikke ese ut

Når vi blir middelaldrende, får vi lavere stoffskifte. Vi trenger færre kalorier, men det er vanskelig å endre gamle vaner. Det er viktig å være bevisst hva man spiser.

Dekk bordet, slå av elektronikken og nyt hver munnfull Dekk bordet, slå av all elektronikken og nyt hver munnfull. Da vil du føle deg mettere etter måltidet og være mindre fristet til å småspise. Drikk alkohol med måte, og drikk nok vann.

Og hvis porsjonene umerkelig har blitt større i årenes løp, kan vår porsjonsveiledning (pdf, 630 Kb) være til hjelp.

5. Eldre og klokere i matvalget

Vi får gjerne nedsatt appetitt når vi blir eldre, enten det skyldes forandret smak, tannproblemer, legemidler eller sykdom.

Selv om eldre trenger mindre energi, er god ernæring fortsatt avgjørende. Og det er aldri for sent for positive endringer.

Hvis du eller eldre familiemedlemmer sjelden kan handle ferskvarer, er det mulig å bestille matvarer på nettet. Eller kjøp frosne eller hermetiske grønnsaker og frukt, som kan være like sunt som ferske varer. Les etiketten for å unngå tilsatt sukker og for mye salt, og husk å drikke mye vann.

Hvis vekttap er et problem, er flytende tilskudd eller næringsdrikk noe å tenke på. Dagens næringstilskudd er en smakfull måte å få i seg ekstra ernæring, kalorier og proteiner.

Så bare trykk på reset-tasten. Glem gamle spisevaner og gå inn for nye og sunnere alternativer. Og gjør det sammen.