Sort by
Sort by

Vestafrikansk drama

Såpeopera hjelper Vest-Afrika å bli kvitt sykdomsangrep
vestafrikansk drama
Verden elsker melodramatiske og sentimentale såpeoperaer, men de blir sjelden tatt særlig seriøst.

Likevel har såpeoperaer fått æren av å bidra til store holdningsendringer i samfunnet – for eksempel økt aksept for ekteskap på tvers av etniske grupper, eller større bevissthet om familievold. Såpeoperaer er underholdning, men de kan også ha en pedagogisk effekt.

I kampen mot en ødeleggende plantesykdom i Vest-Afrika blir det derfor nå benyttet en lastebil, en filmprojektor og et lite filmlerret.

Dødelige giftstoffer

Fienden i denne krigen er mykotoksiner, giftige stoffer som produseres av muggsopp, og som er svært vanskelige å bli kvitt hvis de kommer inn i næringskjeden. Hvis man spiser mat som inneholder mykotoksiner, kan det føre til helseproblemer og i verste fall til dødsfall.

Det er altså ikke rart at angrepne avlinger kan være verdiløse.

I 2007 måtte Nestlé avvise rundt halvparten av det lokaldyrkede kornet som ble levert til anleggene i Ghana og Nigeria, fordi det inneholdt høye nivåer av mykotoksiner.

Selskapet måtte så importere korn for å erstatte det som ble avvist. Dermed steg prisene, og lokalsamfunnene med uselgelige avlinger opplevde store økonomiske tap.

Mange bønder ble presset ut av markedet fordi maisen deres var angrepet. Og hvis de av økonomiske årsaker var nødt til å spise den selv, utsatte de seg for stor helsefare.

Informasjonsspredning

Det ble snart klart at bøndene ikke hadde kunnskap om hvordan de kunne redusere effekten av mykotoksiner. Derfor var en opplæringskampanje den opplagte løsningen.

I samarbeid med statlige organer i Ghana og Nigeria og med International Institute of Tropical Agriculture lanserte Nestlé Grains Quality Improvement-prosjektet for å forbedre jordbruksmetodene.

Informasjonen var til stede, og lærerne var gode, men responsen var dårlig hos bøndene.

Da begynte lærerne å oppsøke bøndene på åkrene og å ta dem med til veldrevne gårder med kvalitetsmais og god avkastning.

Så viste de dem ødelagte avlinger. Kontrasten bidro til å fremheve fordelene ved gode jordbruksmetoder.

Se og lær

Det var fortsatt behov for større bevissthet om problemet og for opplæring av lokalsamfunnet. Det er her såpeoperaen kommer inn.
Om kveldene kom en omreisende kino til de ulike landsbyene for å vise et drama som understreket budskapet bøndene hadde fått om dagen.

Såpeoperaen fortalte historien til to familier, og rollene ble spilt av lokale skuespillere. I den første familien vil ikke bonden lytte til de gode rådene kona gir. Avlingen blir ødelagt, og familien blir syk.

Nå blir bare to prosent av kornet avvist

I den andre familien får bonden opplæring og lytter til rådene fra kona. De får god kvalitet på avlingen, som kan selges på markedet.

Såpeoperaen viste hvor viktig det er å lytte til kona, og dessuten bidro den til at hele lokalsamfunnet forsto hva som må gjøres for å få bedre avlinger.

Åtte år etter at opplæringsprogrammet ble lansert, ser man imponerende resultater. Avvisningen av korn ved fabrikkporten har stupt fra 50 prosent til 2 prosent.

Det betyr bedre inntekter for bøndene, mindre helserisiko for dem og deres familier, og pålitelig, bærekraftig tilgang på lokalprodusert korn til fabrikkene.

Et nytt partnerskap

Prosjektet har vært så vellykket at Nestlé har kunngjort et nytt partnerskap med United States Agency for International Development (USAID) og ACDI/VOCA som en del av of Feed the Future-prosjektet, for å spre bedre jordbruksmetoder i Ghana.
Dette samarbeidsprosjektet vil formidle nye metoder for plantepleie, innhøsting og lagring, og dermed bidra til at enda flere bønder dyrker korn av bedre kvalitet.

Kvalitetskornet kan bøndene så selge til selskaper som Nestlé eller spise selv i visshet om at det ikke er helseskadelig.

Økt kunnskap

Rundt 50 000 ghanesiske bønder og deres familier har allerede lært om mykotoksiner og hva man kan gjøre for å unngå dem.

Jeg kan nå betale skolepenger for barna og ha råd til å sy skoleuniformer. Og fortsatt har jeg penger igjen. Samata Alidu, bonde

Samata Alidu fra landsbyen Gushie i Nord-Ghana forteller at det har forandret mye. «Jeg kan nå betale skolepenger for barna og ha råd til å sy skoleuniformer. Og fortsatt har jeg penger igjen.»

Hun har nå dobbelt så stor maisavling og mindre svinn. «Det har hatt enorm effekt i lokalsamfunnet,» sier hun. Og såpeoperaen fortsetter å turnere på landsbygda.

Det lille lerretet blir satt opp i landsby etter landsby, kveld etter kveld for å underholde og spre informasjon som hjelper lokalsamfunnene å holde seg friske og å sikre inntekter.