Béatrice strekker hånden forsiktig mot sønnen Roméo og rister lett på hodet for å vise at han har gjort en feil. Han prøver å lese ordet igjen og lykkes bedre denne gangen. Hun nikker og later som hun er streng.
Men hun klarer ikke å holde et lite smil tilbake når han ser ned igjen i boken sin. Å lese sammen er fremdeles en ny opplevelse, og begge liker det godt, selv om Roméo allerede er 12 år.
For to år siden åpnet Béatrice en liten butikk i sentrum av landsbyen sin i Elfenbenskysten, der det bor rundt 10.000 mennesker. De fleste her jobber innen jordbruket. Først og fremst kakao, men kaffeavlinger dyrkes også. Landsbyen er stor nok til å ha arbeidsplasser også, og Béatrice har bestemt seg for at å drive butikk var mer hennes greie.
Butikken hennes er liten, men ryddig og godt ivaretatt – og det enkle trebygget er lysnet på utsiden, med et hint blåmaling, som er typisk for denne regionen. Béatrice er også flink til å sy, og folk fra hele landsbyen begynte raskt å besøke henne for å få gjort istand klære sine. Men det var ett problem.
Å redusere risikoen for barn
"Da kunder kom, ante jeg ikke hvordan jeg skulle måle dem," sa hun trist. Foreldrene mine sendte meg ikke på skolen. Jeg kunne ikke lese eller skrive navnet mitt. En venn fortalte at det var et nytt kurs for voksne der jeg kunne lære å lese og skrive. Så jeg meldte meg på. ”
Béatrices kurs var et nytt program for å lære kvinner å lese og skrive, satt opp av Nestlé Cocoa Plan, et initiativ organisert for å hjelpe til med å stoppe barnearbeid, utover selskapets direkte forsyningskjede. Du kan lese mer i Nestlés rapport ‘Tackling Child Labour’ fra 2019 (pdf, 4Mb).
Funnene i rapporten viser at det er mindre sannsynlig at foreldre som kan lese og skrive, tillater barna å utføre farlige oppgaver. I nesten alle kakaoproduserende landsbyer i denne regionen av Elfenbenskysten er antall analfabeter høyt. De fleste voksne gikk ikke på skole, på grunn av kostnaden, avstand eller til og med mangelen på en skole.
Tradisjoner og kultur spiller også inn.
"Ofte ble det ikke ansett som nødvendig å sende barn til skolen," forklarer Nathan Bello, Nestlés Cocoa Plan Manager i Elfenbenskysten. ”Det var gjerne kun for landsbyeliten. Det gjelder særlig jenter. Tradisjonelt ble jenter oppfordret til å fokusere mer på å skaffe seg ferdigheter hjemme. Sånn er det faktisk fortsatt. "
Ferdigheter som endrer livet
Béatrice har bare vært på skolebenken i ett år, men hun sier at den nye kunnskapen allerede utgjør en stor forskjell for henne. "Nå som jeg har begynt å lære å lese og skrive, kan jeg måle og notere dem ned. Jeg kan skrive prisen på produktene i butikken min. Når sønnen min kommer hjem fra skolen, kan jeg ta læreboka hans og se på hvordan han ligger an. ”
Nå som både hun og Roméo lærer å lese, føler Béatrice at utsiktene deres er veldig endret. ”Jeg gikk ikke på skolen, så det var vanskelig for meg. Nå håper jeg at sønnen min får sjansen til å ta en utdanne seg og finne en god jobb - å bli lege eller noe sånt. ”
Hun går tilbake til arbeidet sitt, klipper en liten remse med stoff og limer den i ordreboken. Under skriver hun hvem kunden er og hvor mye stoff hun trenger for å gjennomføre ordren. Og dette er en kvinne som senest i fjor bare kunne drømme om å en dag skulle kunne skrive sitt eget navn. "Nå kan jeg det," sier hun. "Nå kan jeg."