Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Lesetid:
2
minutter
Amalie Iuel er en av Norges største friidrettsprofiler. Uten lek og moro med treningspartnerne hadde hun imidlertid aldri klart å legge ned innsatsen som kreves for å kjempe i toppen. 
 

– Trening er jobben min, og hvis man skal gjøre en god jobb, er jeg overbevist om at man man må ha det gøy og glede seg til å sette i gang. Å ha det gøy i hverdagen gjør også at man yter ekstra og er motivert til å holde på lenger, forteller Amalie Iuel. 


Den 25 år gamle friidrettsutøveren satt tidligere i år ny norsk rekord på 400 meter hekk, og er nå godt i gang med oppkjøringen til VM i Doha, som begynner i slutten av september. Iuel er også ambassadør for friidrettsskolen Nestlé-Lekene, som Norges Friidrettsforbund og Nestlé arrangerer sammen med klubber over hele landet. I løpet av sommerhalvåret vil Nestlé-Lekene introdusere tusenvis av norske barn til friidretten gjennom lek og moro. 

Mye lek på trening

Iuel er i treningsgruppe med blant annet verdensmester Karsten Warholm. Hun forteller at samvær, humor og fellesskap er avgjørende for å lykkes. 

– Det betyr alt, egentlig. Man må trives med kollegene sine. Vi trener gjerne åtte timer om dagen, og det blir selvfølgelig en del dødtid innimellom takene. Da er det viktig med god stemning. 

Er lek en del av treningen, eller blir det slutt på det når man kommer opp på ditt nivå?

– Jeg opplever nesten at vi leker mer på trening nå enn da vi var yngre. Vi begynner gjerne øktene med bordtennis; det er gøy, og folk blir utrolig ivrige. I tillegg legger vi ofte inn små, morsomme konkurranser under økten.  

Priviligerte i Norge

Amalie Iuel bodde i Norge frem til hun var 12 år, men foreldrenes jobb og studier gjør at hun også har bodd i Pakistan, Namibia, Dubai, Thailand og USA. Hun ser store forskjeller på landene, også når det gjelder lek.

Vi nordmenn er utrolig privilerte som bor i et land der det er trygt for barna å leke ute alene. I mange av landene jeg har bodd ser man nesten ikke barn som leker i gatene, fordi det kan være farlig. Selv elsket hun å leke ute som barn.

– Dødball, gjemsel, boksen går og de lekene var favoritter. I tillegg elsket jeg turn, og sto mye på hendene hjemme i stuen, til foreldrene mines store fortvilelse, ler Iuel.

– Men jeg har dessverre inntrykk av at dagens barn er mindre ute og leker enn hva vi gjorde før. Fysisk aktivitet er enormt viktig både for helse og velvære, så jeg tror alle har mye å hente på å komme seg opp av stolen og gjøre noe morsomt sammen – både barn og voksne.

Fant tilbake til leken

Amalie Iuel beskriver seg selv som «over snittet barnslig». – Jeg tror det er veldig viktig å ikke kutte ut leken når man blir eldre. I tenårene er mange opptatt av å ikke fremstå som barnslig, og da forsvinner ofte leken. Sånn var det for meg også, men jeg fant heldigvis tilbake til leken ganske fort. Man behøver ikke være så voksen hele tiden; alvoret kommer uansett, og lek gjør at man føler seg ung!