Sort by
Sort by

Mat kan bare være sunn hvis den spises

Mat er en stor del av livet for oss alle. Næringsrik mat gjør oss friskere, sterkere, raskere og bedre på skolen. God mat gir oss glede og fellesskap. At maten er god er like viktig som at den er næringsrik, for spiser man ikke maten spiller det ingen rolle hvor sunn den er.

Næringsstoffer

Der er mange forskellige næringsstoffer i mad, som kroppen har brug for for at fungere og udvikle sig. Gode fødevarer indeholder mange forskellige næringsstoffer. Kulhydrater, fedt, protein, fiber, vitaminer og mineraler påvirker forskellige funktioner i kroppen. I dette spil får du et indblik i, hvilken påvirkning de forskellige næringsstoffer har rundt omkring i kroppen.

Nøkkelhullet

En rask og enkel måte for å velge bedre mat er å velge produkter melket med Nøkkelhullet. Nøkkelhullet markerer hvilke produkter innen en gitt kategori som er sunne. Det innebærer at produktet har en lavere mengde salt og sukker, inneholder mer fullkorn og fiber samt har en bedre sammensetning av fett.

Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen gir et bra bilde av hvordan et balansert måltid bør være sammensatt. Den deler inn mat i tre ulike grupper etter hvilke næringsstoffer den inneholder og viser hvor stor del av tallerkenen hver gruppe bør ha. Tallerkenmodellen sier ingenting om hvor stor porsjon man bør spise, det kommer først og fremst an på hvilken kroppstype man har og hvor aktiv man er.

Vann

Omtrent 60% av kroppsvekten består av vann. Vann utgjør en stor del av blodet som transporterer næringsstoffer og oksygen til arbeidende muskler. Ved trening har vann en viktig funksjon da den senker kroppens temperatur gjennom å avgi varme i form av svette. Ved hard trening og i et varmt klima svetter vi mer. Om kroppen mister for mye vann orker vi mindre, blir trettere og det blir vanskelig å konsentrere seg. Det er derfor viktig å fylle på med ny væske. Vann er også kjølende, noe som er ekstra deilig ved en varm treningsøkt.

Energi

Vi får energi fra maten vi spiser og energi er nødvendig for å holde kroppens funksjoner og bevegelser i gang. Rører man mye på seg, forbrenner man mye energi og trenger å spise mer. En person som trener mye behøver altså mer energi enn noen som ikke trener.

Kroppen er veldig god til å regulere sult etter hvor mye man beveger seg – trener man mye, øker sulten. Likevel er det vanlig at enkelte spiser for lite eller for mye, noe som påvirker helsen negativt om det pågår over lengre tid. Det er derfor viktig å tenke på å tilpasse hva vi spiser etter hvor mye vi beveger oss.

Under trening eller konkurranse

Oftest holder det å drikke vann under en treningsøkt eller en konkurranse. Det finnes mange ulike opplegg av konkurranser som påvirker hvordan man bør spise. I blant er det lenge å vente mellom øvelsene du skal delta i. Det er derfor viktig å tilpasse måltidene og være forberedt. Ta med noe som er enkelt å spise og ikke er for mye, for eksempel en banan, grove vafler, en brødskive eller yoghurt.

Er det fler timer mellom ulike øvelser er det viktig å prøve spise mer.

Fullkorn

HVA?

Når korn brukes i mat, benyttes ikke alltid alle deler av kornet. Når vi bruker hele kornet, kaller vi det fullkorn. Det vil si skallet, kjernen og kimen. Kornet kan være inntakt, knust eller malt til fullkornsmel. De vanligste kornsortene er bygg, hvete, rug, havre, mais og ris.

HVOR?

Fullkorn finner man i matvarer som enkelte frokostblandinger, grovt brød, pasta, bulgur cousous eller ris. Det står på emballasjen om produktet inneholder fullkorn.

HVORFOR?

Når korn brukes i mat, benyttes ikke alltid alle deler av kornet. Når vi bruker hele kornet, kaller vi det fullkorn.Det vil si skallet, kjernen og kimen. Kornet kan være inntakt, knust eller malt til fullkornsmel. De vanligste kornsortene er bygg, hvete, rug, havre, mais og ris.